ape ni?

Tuesday, 9 March 2010

Hati wanita


Hati pompuan ni kata orang bak kerak nasi..sekeras mana pun dia klu direndam lama2 lembut juga.. betul la kot agaknya. Even how hard i wanted 2 deny the fact but it's still a fact. Samala hati aku ni agaknya.. lembut sangat wpun pada luarannya aku ni nmpak cm seorang yang keras tp pada hakikatnya aku ni kadang2 cengeng juga. Itulah masalah aku!!


Walaupun orang da buat jahat pada aku, ambil kesempatan di atas kelemahan aku namun aku ni xreti2 nk beringat agaknya. Kata kawan aku..ko ni cepat mellow lah!! ntahla..xtau la nk cakap aku ni mmg la jenis yang xsmpai hati nk marah org lama2 apa lagi nk berdendam sbb tu aku akan terkena dan terkena lagi. Tak kisahla dlm soal apa pon.. kadang2 aku sedih sebenarnya. Kadang2 aku fikir mungkin orang yang berkawan ngan aku xpenah ikhlas pon nk kawan ngan aku sebenarnya.. he/she just taking advantage of having me as their friends. Aku ni mmg la senang nk tolong orang n lagi satu aku ni mmg la jenis yang xpandai bersangka buruk ngan orang and at the end of the day..aku terkene laa lagi..huhu sadis kan?


Malangnye menjadi seorang aku. Very the pathetic one laa..apa sahaja yang terjadi kpd aku biasanya aku akan salahkan diri aku sendiri jugak instead of putting the blame on other people. Bila aku fikir lagi maybe aku ni byk sangat kekurangan kot.. maklumlaa aku ni orang kampung, orang biasa2 saje..background family pon biasa2 saje..harta tiada rupa pon kurang huhu sape la yang ikhlas nk kawan ngan aku kan? kan?


Hmm..nampaknya aku kenela muhasabah diri sendiri byk sket.. aku akan terus berdoa semoga aku ditetapkan iman dan semoga aku sentiasa bersyukur dengan nikmat yang Allah berikan kepadaku sehingga ke hari ini..


Ingatlah cara menguruskan hati dengan baik ialah dengan cara sentiasa meletakkan agama di tangga teratas dan sentiasa cuba untuk memahami diri kita sendiri dan kemampuan yang kita ada kerana hati yang bersih adalah pusat segala kebaikan di dunia.


Nabi Muhammad S.A.W pernah berkata;

"Dalam hati manusia ada segumpal daging. Sekiranya daging itu baik maka baiklah seluruh manusia itu dan sekiranya ia busuk maka busukla seluruh manusia itu. Daging itu adalah hati"

No comments: